De ontdekkers van de hemel

 


De ontdekkers van de hemel: de Nederlandse sterrenkunde in de twintigste eeuw (Amsterdam: Bert Bakker 2015)

bestel online

Er is iets bijzonders aan de hand met de sterrenkunde in Nederland. Ondanks zijn bewolkte klimaat en dichte bebouwing is Nederland op astronomisch gebied al een eeuw lang een grootmacht, met kopstukken als Kapteyn, Minnaert en Oort. Hoe komt dat? Wie waren die mensen? En waarom werd juist de Nederlandse sterrenkunde zo succesvol?
In De ontdekkers van de hemel analyseert David Baneke de ontwikkeling van de sterrenkunde in Nederland vanaf de negentiende eeuw tot nu. Hij beschrijft wat er in verschillende periodes van wetenschap werd verwacht, wat de dromen en ambities waren, en welke rol de overheid speelde.
Het verhaal van de sterrenkunde is verweven met de politieke, economische en culturele geschiedenis. Wereldoorlogen, wederopbouw en de Koude Oorlog speelden een rol, net als het idealisme van de jaren zeventig, het marktdenken van de jaren tachtig, en de internationale opstelling van Nederland als ambitieus maar klein land. Uiteindelijk probeert De ontdekkers van de hemel een antwoord te geven op de vraag waarom we überhaupt aan sterrenkunde doen, de mooiste wetenschap maar ook één met ogenschijnlijk weinig praktische toepassingen.

Recensies en reacties:

Ed van den Heuvel, astronoom, Spinozaprijswinnaar: “Een buitengewoon waardevol en boeiend geschreven boek. Wonderbaarlijk hoe goed Baneke, zelf geen beta, de geschiedenis van een beta wetenschap heeft weten te beschrijven. Voor mij, die deze geschiedenis sinds 1960 actief heeft meegemaakt is het bijna onbegrijpelijk hoe goed hij alle wetenschappelijke ins en outs, en het daarmee samenhangende beleid en organisatorische en politieke aspecten heeft doorzien en persoonlijkheden raak heeft weten typeren. Een fantastisch boek."

NRC Handelsblad: **** “een doorwrocht én zeer leesbaar boek” (Dirk van Delft).

KIJK: **** “een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in sterrenkunde, geschiedenis en hoe wetenschap werkt".

Volkskrant: ****"mooi verhaal over het succes van de Nederlandse sterrenkunde" (Marcel Hulspas).

Huub Röttgering, directeur Sterrewacht Leiden: “prettige schijfstijl met prachtig oog voor en detail en context".

Jan Borgman, oud-voorzitter NWO: “in één adem uitgelezen”.

Govert Schilling, allesoversterrenkunde.nl: "Het verhaal van de sterrenkunde is niet lost te zien van de wereldpolitiek en Baneke toont dat op treffende wijze. Wat verder opvalt, is de nauwkeurigheid van de beschrijvingen."

Main page

Research

Publications

Talks

Reviews Synthetisch Denken